keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Minussakin asuu pieni Martta

Olin Marttojen räätälöidyllä pellavaruokakurssilla. Sain monta uutta reseptiä ja uutta ruoanlaiton oppia. Ihanaa oli myös olla kurssilla oikeiden ammattilaisten, ruokatoimittajien kera. Ennenkuin olin saanut jälkiruokapiirasainekset esiin, oli kavereilla jo lintumakkarataikina makkarakoneessa sian ohutsuoleen puristumassa. Eipä tämä kilpailu ollutkaan, vaan rento kokemus. Kaveri lupasi laittaa reseptit tarkemmin - viimeistään maaliskuun Kantri-liitteeseen. Laitan muutama linkin. Pajalan puuro on käsite. Resepti on helppo. Kuulemma vatsan toiminnan edistäjänä synnytyslaitoksilla 60-70-luvulla. Vaan ei minun aikana, 80-luvulla. Mikähän on tilanne nyt? Ainakin vauvapalstoilla näyttää innostavan nuoria äitejä. Maistoin tätä herkkua nyt ensi kertaa. Kerrassaan mainiota.Smoothie on terveysruokaa, joihin voi aina laittaa pellavarouhetta tai paahdettua pellavaa. Resepti on helppo muunnella.
Lintumakkara tehtiin jauhetusta kalkkunasta. Kilon liha-annos sai noin 50 gramman kuitulisän - pellavasta. Maku oli hyvä. Makkara tuntui terveelliseltä. Kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen kertoi, että makkarakurssit täyttyvät aina pikavauhtia. Resepti löytyy Kivistössä-blogista. Ei ollut yllätys että erityisesti miehet tykkäävät makkarakursseista. Hyvä tieto oli se, että sian suolta saa esimerkiksi Wotkinsilta, mutta myös omasta lihakaupasta voi tilata.
Pellavaiset lihapyörykät olivat minun mieleeni. Ne tehtiin lampaanjauhelihasta yrttisenä kreikkalaiseen tyyliin vaikkapa Tammisen kotimaisesta karitsasta. Pellava lisätään tähän panerointina. Siihen sopi mainiosti myös paahdettu pellavansiemen.
Patongissa pellava antoi kuitua ja makua ja persijapestoon tuli suutuntumaa. Suklaa-appelsiiniruuudet kevenivät pellavan ansiosta - vähän. Mukavaa oli. Sisäinen Marttani heräsi. Tänään olin kotikeittiössä entistä systemaattisempi. Suosittelen kursseja niin nuorille kuin varttuneillekin. Erilaisia kursseja on ympäri Suomea. Onneksi kalenteriini on jo merkitty Marttojen kalakurssi. Nekin ovat tätä nykyä todella kysyttyjä. Palataan kala-asioissa tuota pikaa.

2 kommenttia:

 1. Jostain syystä linkityksiä ei saanut kuntoon muuten kuin erillisillä linkeillä.

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Olemme hiljattain lanseeranneet sivun Etsiresepti.fi, jossa käyttäjät voivat etsiä reseptejä satojentuhansien ruokasivujen ja ruokablogien joukosta.

  Olemme huomanneet, että sinun blogissasi on monta hyvää reseptiä ja haluaisimme ehdottaa sinulle, että käyt katsomassa ruokablogilistamme kärkeä tästä: http://www.etsiresepti.fi/ruokablogienk%C3%A4rki

  Jos haluat lisätä oman ruokablogisi listaan ja listata reseptisi Etsiresepti.fi hakemistoon (ilmaiseksi) sinun täytyy vain seurata ohjeita tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-k%C3%A4rkeen

  Konsepti on jo olemassa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Meidän kauttamme blogit saavat päivittäin tuhansia vierailijoita, ja suosituimmat saavat viikoittain jopa yli 20 000 kävijää.

  Toivottavasti oma blogisi on pian listan kärjessä!

  Ystävällisin terveisin,

  Ann-Sofi
  Etsiresepti.fi, Hittarecept.se,
  Findeopskrifter.dk, Alleoppskrifter.no

  VastaaPoista