maanantai 9. helmikuuta 2009

Halpaa ja hyvää

Keskustelupalstojen vakioaihe on, miten hyvää ruokaa saisi edullisesti. Eikä ihme: ruokaa laitetaan kovalla innolla televisiossa ja netissä, mutta niistä saa verrattain harvoin hyviä vinkkejä edullisten ja maittavien ruokien laittamiseen.

Kuitenkin ruoan jatkuvasti nousevaa hintaa joutuu tosissaan tarkkailemaan aika moni suomalainen. Opiskelijalle, työttömälle tai suurperheelliselle luomun ja lähiruoan ostaminen ei välttämättä ole realismia, vaikka sitä kuinka suositeltaisiin. Moni muukin hyvän ja terveellisen kuuloinen ruoka tuntuu äkkiseltään kalliilta.


Puhti-blogin kirjoittaja, kuuden lapsen äiti, toivoi lukijoiltaan syntymäpäivälahjaksi hyviä ruokavinkkejä ja talousniksejä. Seuraan innolla, mitä kaikkea ihanaa hänen kommenttilootaansa ilmestyy. Vaikuttaa jo nyt siltä, että useimmat vinkkaajat ovat huomioineet resepteissään myös edullisuuden. Mahtava idea!

Lisäksi löysin ilokseni pari uutta, edulliseen ruokaan perehtynyttä blogituttavuutta: Laman lumossa esitellään arkisia, hyviä ja edullisia ruokareseptejä. Laktovegetaristista budjettiruokaa puolestaan laitetaan Herkullista opiskelijaruokaa -blogissa. Hyviä säästöruokavinkkejä pohti tammikuisessa blogikirjoituksessaan Unelma Säleikkö, ja Nicehouse näyttää tarjoavan sentinvenyttäjälle jopa pienen reseptiarkiston!

Toki sanotaan, että kysymys on aina valinnoista, ja että vähävaraisenkin kannattaisi ostaa laatua. Se on varmasti totta - mutta kun aina ei tunnu selvältä, mikä hyöty sikakalliiden luomutomaattien popsimisesta olikaan... Sen vielä ymmärrän, että puolivalmisteiden ja valmisruokien ostaminen ei kannata, kuten Aamulehden uutinenkin tietää kertoa.

Omassa elämässäni olen todennut, että ruokavalion edullistaminen voi tarkoittaa luopumista, mutta kyllä jotain on saamapuolellakin. Koska olen karsinut lihan lähes kokonaan pois arkiostoksistani, hankin leikkeleen tilalle kotimaista kurkkua. Lihan hintaan verrattuna tuore vihannes ei nimittäin tunnukaan enää niin kallilta. Sama asia on todettu muutaman vuoden takaisessa tutkimuksessa, jonka päätelmä on, että terveellinen ruokavalio ei rasita kukkaroa epäterveellistä mässäilyä enempää.

Rahaa olen viime aikoina säästänyt myös ahkeran vuokaleivän leipomisen ansiosta. Superyksinkertainen ja helposti sovellettava ohje löytyy täältä. Kimmokkeen leipäilyyn sain löydettyäni kivoja ja tuoreen oloisia säästövinkkejä täältä - sinnekin kannattaa kurkata!

3 kommenttia:

 1. Teinpä itse päivänä muutamana kokeilun. Kunnon lihakeiton. Oikein hyvää lapaa ja luita ostin (luita sai vain tiskin alta) Iso keitto kaikkien lisukkeitten kera- maittavana oli alle 10 e. Häkellyttävää oli huomata että maku oli ulkofileateriaa monimaisempi ja hinta neljännes. Tuli hyvä mieli. t. Järkeilijä

  VastaaPoista
 2. Hei,
  hyvä että vinkkasit blogikirjoituksestasi. Mukavia uusia blogeja löytyi tätäkin kautta :)
  Ja mukavaa kun pidit minunkin blogistani.

  VastaaPoista
 3. Hyviä vinkkejä. Huomasin, että tuo viimeinen linkki ei johda mihinkään. Jos haluat korvata rikkoutuneen linkin, meiltä löytyy tuore blogiteksti samasta aiheesta.

  Olemme listanneet 50 säästövinkkiä kahdeksaan eri kategoriaan. Blogissa on lisäksi testi, jonka avulla käyttäjä voi selvittää millainen kuluttaja hän on. Blogi löytyy täältä: https://www.talouteni.fi/blogi/2017/09/mihin-rahasi-kuluvat-tee-testi-ja-lue-50-saeaestoevinkkiae

  Mikäli pidät blogia tai testiä hyödyllisenä, saat julkaista sen vapaasti.

  Mukavaa loppuviikkoa toivottaen,
  Heidi

  VastaaPoista