Minusta viime viikon kiinnostavin ruokauutinen oli se, että belgialainen Gentin kaupunki julisti yhden päivän viikosta kasviruokapäiväksi. Suomessa sitä ei paljon noteerattu, mutta ulkomailla kylläkin, esimerkiksi BBC:llä ja Guardianissa.
Käytännössä gentiläiset aloittivat viime torstaina uuden elämän, jossa joka torstai syödään kasvisruokaa. Maittava kasvisateria on tuolloin päävaihtoehto kaikissa kaupungin ruokaloissa. Koulut tulevat projektiin mukaan syyskuussa, jolloin ne saavat oman veggiedaginsa. Myös kaikki kaupungin ravintolat tarjoavat torstaisin myös varteenotettavan kasvisvaihtoehdon; monet ovat päättäneet ruokkia asiakkaansa kerran viikossa kokonaan kasvisruoin.
Hauskaa on se, että tässä ei ole kyse ei ole mistään ääriruokailijoiden käännytyskampanjasta, vaan 200 000:n asukkaan yliopistokaupungin linjanvedosta. Päätöstä perustellaan hiilijalanjäljen pienentämisellä: Järjestäjät ovat laskeneet, että 18% kasvihuonekaasuista aiheutuu lihan tuottamisesta ja kuluttamisesta. Jos jokainen Flanderin alueen asukas pitää yhden kasvispäivän viikossa, hiilidioksidipäästöjen lasku vastaa vuodessa puolen miljoonan auton poistamista liikenteestä. Ei hullumpaa. Gentissä toivotaan myös, että kasvisruokapäivä vähentäisi kaupunkilaisten ylipainoisuutta.
Innostavaa ja erityisen uutta on se, että veggiedag-kampanja on lanseerattu ylpeänä ja iloisesti. BBC:n haastattelussa sen puolesta puhuu Gentin varapormestari Tom Balthazar, joka ei ole kasvissyöjä. Hän toteaa, että kaupunki ei halua pakottaa ketään kasvisruokailijaksi vaan olla kestävän kehityksen puolella; tarkoitus on tarjota ihmisille keino, jolla omia hiilidioksidipäästöjä voi pienentää. Lihaakin torstaisin saa, jos haluaa sitä erikseen vaatia.
Veggiedagin avauspäivänä Gentissä jaettiin 90 000 kaupungin karttaa, johon on merkitty sen parhaat kasvisruokapaikat – merkittävää riittää, sillä Gentissä on jo valmiiksi elävä kasvisruokakulttuuri. Lisäksi vihannestorilla tarjottiin maistiaisia, kasvisreseptejä ja reilun kaupan viiniä. Osallistumisensa kampanjaan saattoi vahvistaa allekirjoituksella, ja lehtiartikkeleista päätellen kaupunkilaiset olivat innoissaan.
Viime torstaina minulle aiemmin tuntematon Gent muuttui mielessäni eurooppalaiseksi edelläkävijäkaupungiksi. Muuallta maailmasta ei ole kuulunut vastaavia uutisia. Kun Suomessa taannoin ehdotettiin yhtä viikottaista kasvisruokapäivää kouluihin, sitä ei oikein otettu vakavasti. Gentiläisistä voisi kuitenkin ottaa esimerkkiä: hiilidioksidihuoli saa paremmat mittasuhteet, kun asiaan puuttuu kaupungin johdon tasoinen toimija. Pointsit Gentiin myös siitä, että siellä huoleen on tartuttu kaupunkilaisten etu huomioiden. Maittavat kasvisruoat kerran viikossa tuovat nimittäin laatua ihan kenen tahansa elämään.
P.S. Yhdessä syömistä koskeneeseen kyselyyni osallistuneista lukijoista 72 % syö perheen kanssa joka päivä ja melkein kaikki loputkin ainakin viikonloppuisin. Koko Suomen mittakaavassa tilanne ei taida olla ihan sama, valitettavasti...
Biscoff-kranssi lehtitaikinasta
1 päivä sitten
Mahtava uutinen. Kyllä täällä Suomessakin varmaan 10-20 vuoden päästä päästään samaan mitä keski-euroopassa nyt. Asenteet on täällä vielä niin lihamyönteisiä eikä osaamistakaan ravitsevan kasvisruuan tekemiseen oikein löydy.
VastaaPoistaHyvä esimerkki siitä että välttämättömyydesta tehdään HYVE ja uusi boomi. Tässä on meillä oppimista, mutta päivän pitää olla joku muu kuin torstai, koska se on hernekeittopäivä... tai ...onhan hernekeitto ihan ok sekin, ilman sianpotkaa....
VastaaPoistaSyömäri Jantunen: Ennustuksesi saattaa olla aika oikea, 10-20 vuotta jälkijunassa... Toivottavasti kuitenkin jo pikemmin aletaan täälläkin kehittää kasvisruokataitoja ja -intoa!
VastaaPoistaAnonyymi: Niinpä, minusta on mahtavaa että aloitteentekijä on kaupunki. Suomessa kaupungin kampanjat tai säännökset eivät aina tunnu kovin positiivisilta. Kasvispäivä voisi olla mikä vaan, kun nyt ensin päästäisiin yksimielisyyteen kasvispäivästä ylipäätään - tai vaikka aluksi vain kasvislounaasta kerran viikossa!
Lisäsin blogisi linkkilistaani, ei haitanne ? :>
VastaaPoistaJa vielä: way to go Belgia!
VastaaPoistaIhan naurettavaa millainen vastaanotto samalle asialle annettiin Suomessa, ja vähän surullista myöskin. Miksi, oi miksi ateriaan yhäkin kuuluu vain se liha ja lisuke.
Olen myös valitettavasti joutunut todistamaan koulujen kasvisruokatarjonnan mielikuvituksettomuutta. Proteiini oli lähes poikkeuksetta juustoa tai maitoa, eikä ruuan maistuvuuteen oltu oikein jaksettu panostaa, kun kasvisruokahan on vain "vaihtoehtoruokaa" niille oudoille tapauksille, jotka eivät syö lihaa. Tätä olen eräässä postauksessani sivunnutkin. Jo sillä olisi ihan hyvä aloittaa, että julkisissa laitoksissa kasvisruokaan panostettaisiin enemmän, niin ehkä ne lihansyöjätkin joskus valitsisivat sen toisen vaihtoehdon.
Iisa: Kiva kun laitoit blogini linkkeihisi :) Tuo koulukasvisruoan mielikuvituksettomuus on asia, josta kuulisin mieluusti enemmän (jos vaikka joskus intoudut kirjoittamaan siitä?). Itselläni on samanlainen mielikuva, mutta yli kymmenen vuoden takaa - harmi, jos mikään ei ole vieläkään muuttunut. Syömäri Jantunen kirjoitti juuri tämän kesän puistoruokailun kasvistarjokkaista, jotka kuulostivat yhtälailla masentavilta. Aika paljon olisi tehtävää!
VastaaPoista