Terveisiä junamatkalta Ruotsista! Naapurimaan junassa oli monia hyviä puolia, mutta yksi parhaista oli ravintolavaunu. Sieltä sai maukkaita aterioita – lasagnea, lihaa ja perunaa ja sen sellaista perushusmanskostia – kelpohintaan (6,40 e). Vaunun yhdellä seinällä oli mikroja, joissa ateriat sai itse lämmittää. Voisi olla ankeaa, mutta kun sain oman, jauhelihapihvi-peruna-vihannes-ateriani eteeni ja ensimmäisen haarukallisen suuhuni, olin enemmän kuin tyytyväinen.
Lihassa maistui ja tuntui oikea sipuli ja se oli mainiosti maustettua: erittäin maukasta. Perunamuussia söin yhtä mieluusti kuin kotona tekemääni, se oli nimittäin kaukana teollisesta vesimössöstä. Ja mikä ilo saada pitkäksi venähtäneen junamatkan (kyllä, myös Ruotsissa junat näköjään myöhästelevät) ratoksi lämmintä ruokaa! Ruotsalaisen X2000-junan iloisen värisestä, hyvin järjestetystä (jopa kierrätyspiste) ja upeasti palvelevasta (miten hyväntuulista henkilökuntaa!) ravintolavaunusta kelpaisi suomalaisten ottaa mallia.
Vähän toista oli ateria seuraavassa paikassa, sinivalkoisella laivalla kohti Helsinkiä. Lämmintä ruokaa ei saanut alle 12 euron, ja silloinkin oli tyytyminen mauttomaan ja kohtuuttoman tukevaan lihapulla-muussi-puolukkasurvos-annokseen (pyrin valitsemaan vaihtoehdoista yksinkertaisimman; se on paikassa kuin paikassa yleensä edes kohtuullista). Miksi matkantekovälineissä niin usein tarjotaan heikosti maustettua ruokaa, jossa makujen harmoniaa ei ole paljon mietitty? Laivassa kuvittelisi olevan mahdollisuuksia edes herkulliseen kotiruokaan ja viihtyisiin ravintoloihin (nyt kokeilemassamme oli kai niin kiire, että edellisten asiakkaiden jätöksiä ei keretty korjailla, mikä kyllä vaikuttaa ainakin minun tunnelmaani). Onko jollakin mereltä hyviä ruokakokemuksia?Panisin mieluusti korvan taakse seuraavaa reissua varten. Voisin tehdä jopa laivavalintani hyvän ravintolan perusteella.
Biscoff-kranssi lehtitaikinasta
2 päivää sitten
Entisenä torniolaisena ja nykyisinkin siellä vierailevana tähtenä käyvänä henkilönä olen saanut nauttia ruotsalaisten ruokakauppojen antimista ja niille voisin julistaa samantyylistä ylistyslaulua. Esim. IcaMaxista saa lähes kaikkea mahdollista luomuna ja hintatasokin on kohdallaan. Till exempel pussi luomuviikunoita Ruotsissa vajaat 6 euroa, Tornion puolella 14,60,-. Liha- ja juustotiskit ovat kattavia ja leikkeleitä sekä makkaroita löytyy hyvin E621-vapaina. Mitä ruotsalaiset ovat tehneet tämän ansaitakseen? Kysynnän ja tarjonnan laki on varmaan aika suuressa roolissa.
VastaaPoistaMekin kokeilimme myös ruotsalaista ruokakauppaa, ja kertomasi on helppo uskoa. Kaipaisin kovasti suomalaistenkin perusmarkettien ryhdistäytymistä! Yhä enemmän kuuluu äänenpainoja, jotka tuntuvat kannattavan samaa - jospa siis kysyntää alkaisi olla tarpeeksi...
VastaaPoista