maanantai 28. syyskuuta 2009

Sissiviljelyä

Hauskinta lauantain Hyvän ruoan kaupunki -tapahtumassa oli kuulla dodolaisten kesäisestä ruoankasvatusprojektista. Siitä kertoo tämän viikon Hesarin Nyt-liitekin.

Kuva: Megapolis2024/Sasa Tkalcan

Dodon porukka oli vallannut kulmauksen Pasilan ratapihasta ruokakasveille. Olivat rakentaneet lastauslavoista valtavia istutusastioita, saaneet Hyötykasviyhdistykseltä siemeniä ja sopineet kasteluvuorot. Ratapihalta oli alkanut pukata punajuurta ja kesäkurpitsaa yli dodojen omien tarpeiden. Oli hauska kuulla, kun "aikaisemmin rahapuun kasvatuksessa epäonnistuneet" nuoret miehet kertoivat aidosti yllättyneensä, miten paljon ihan oikeaa ruokaa projekti tuotti. Tapahtumassa esitellyt sadon edustajat näyttivätkin kyllä vakuuttavilta.

Rupesin miettimään oman kerrostalomme pihaa. Se on iso ja vehreä, on lasten leikkipaikkaa, kauniita puita, nurmikkoa ja autopaikkoja. Mutta aika harvoin siellä oleskelee kukaan.

Entä jos osa nurmikosta muutettaisiin kasvimaaksi? Yritin kotiin pyöräillessäni miettiä, miten homma voisi toimia. Tilaa ei ole niin paljon, että kaikille huoneistoille riittäisi maatilkku, mutta voisiko sellaisia vuokrata omalta pihalta samaan tapaan kuin autopaikkoja? Tai voisivatko taloyhtiön innokkaat perustaa yhteiskasvimaan, jota vuoroin käytäisiin kastelemassa? Sadonkorjuuaikaan ylimääräiset kasvikset voisi kaupata omalla pihalla. Tällainen kehitys ilahduttaisi viherpeukaloja, sillä kaupungin puutarhapalstat ovat tunnetusti pitkän jonon (ja monesti pitkän matkankin) takana.

Sissiviljelyhenkisempi vaihtoehto olisi parkkiruudun vuokraaminen. Autoa meillä ei ole, mutta voisihan ruutua käyttää viljelyynkin. Siihen vain iso istutuslaari ja perunat multaan. Talvella samalle kohtaa voisi värkätä vaikka taideinstallaation. Maisemana se voittaisi kirkkaasti keittiön ikkunasta nyt näkyvän autonperän.

4 kommenttia:

 1. Olen monesti miehen kanssa mietiskellyt samaa, jos pistettäisiin vaikka kasvihuone tuohon parkkiruutuun. Meillä kuuluu kiinteästi yhtiövastikkeeseen autopaikka, sähkötolppa ja kaikki, eikä kummallakaan meistä ole edes ajokorttia.
  Ankeaa asvalttia tämä meidän piha eikä varmaan terveellisiä vihanneksia siinä autojen keskellä kasvaisi, mutta olisihan se kiva jos olisi joku virkistys tuossa meidän ruudussa.

  VastaaPoista
 2. Voisihan siihen laittaa vaikka ruukun vaan ja jotain hyväntuoksuista, rosmariinia tai basilikaa... Alku sekin! Olisipa hauskaa, että joku oikeasti totetuttaisi tämän idean.

  VastaaPoista
 3. Säästä tuo kirjoitus. Vaikka se nyt tuntuu utopialta, se lienee parinkymmenen vuoden kuluttua itsestäänselvyys, vai mitä luulette?

  VastaaPoista
 4. Hahaa! Miten hauskaa yhtäkkiä löytää blogikirjoitus meidän sissipuutarhasta! Kuulehan Haarukka, tuota parkkiruutuideaa on meidänkin porukoissa pohdiskeltu, että go for it! Toinen ajatus oli pistää puutarha pick upin lavalle.. Mutta uusin proggis on yrittää promota tuon tyyppistä viljelyä mitä teimme Pasilassa taloyhtiöille yleisemminkin, konseptihan toimisi mainiosti jossain sisäpihalla.

  VastaaPoista