perjantai 27. marraskuuta 2009

Vastuullinen keittiö?

Minulta kysyttiin eilen, onko meidän perheessä vastuullinen keittiö. Vaikea kysymys.

Yrittää kyllä olla. Mutta miten keittiöstä oikeastaan tulee vastuullinen? Mitä enemmän näitä asioita seuraa, sitä hankalammaksi homma käy. Aina löytää kokkauskulttuuristaan uusia syntejä, eikä aina jaksa vastustaa kiusaustakaan.

Ainakin seuraavilla periaatteilla olen kuitenkin yrittänyt taikoa keittiöstämme vastuullisemman.

1) Yritän ostaa suomalaista. Ainakin useimmiten. Mutta onko suomalaisten tomaattien ostaminen talvella suorastaan megasynti? Tuntuu, että vastuullinen jättäisi talvella kaiken värikkään kauppaan terveydellisistä seurauksista välittämättä. Minä sen sijaan olen viime ajat ostanut hulluna satsumia.

2) Syömme kotona lähinnä kasvis- ja kalaruokaa. Silti en ole jaksanut perehtyä siihen, mitä kalalajeja eettisistä syistä pitäisi välttää, vaikka WWF tarjoaa asiaan oppaankin. Ja onko soijakin kuitenkin vähän paha juttu (sitä mietitään esim. täällä)? Suomalaista soija ei ainakaan ole.

3) Emme jätä ruokaa. Olemme kuitenkin hajamielisiä, ja jotain pilaantuu aina kaappiin huomaamatta. En tiedä miten se on toistuvasti mahdollista.

4) Uskon luomuun. Silti se näkyy ruokakorissani harvoin. Lähikauppojen luomuvihannekset eivät yhäkään vakuuta. Muiden ruoka-aineiden osalta tilanne on vähän parantunut, kun Pirkka on tuonut markkinoille monia houkuttelevia luomutuotteita: kaapissa on aika vakiona esim. luomuhiutaleita ja -mysliä.

5) Yritän vältellä lisäaineita. En oikein luota valmisruokiin enkä -marinadeihin. Teemme ruokamme mahdollisimman usein alusta asti itse. En tosin tiedä liittyykö tämä vastuullisuuteen vai ennakkoluuloihin. Syy on kuitenkin se, että haluan tietää ja olla vastuussa siitä, mitä suuhuni laitan.

Olisi kiinnostavaa tietää, millaisia ruokaan liittyviä valintoja muut pitävät vastuullisina. Kun vastuulliselle syömiselle ei vielä ole yhteisiä mittareita (Ruotsiin tosin on tulossa ilmastosertifikaatti ruoalle, kerrotaan täällä), täytyy kuunnella hyviä mielipiteitä. Haastan siis sinut, joka olet lukenut tähän asti: paljasta edes yksi jollain tavalla vastuullisuuteen liittyvä keittiövalintasi!

P.S. Tänään on Älä osta mitään -päivä. Usein ostamatta jättäminen taitaa olla se vastuullisin valinta.

5 kommenttia:

  1. Yritän ostaa vain sen minkä tarvitsen. Eli hoitaa emotionaalisia ym. tarpeita muuten kuin ruokakaupassa ihania pakkauksia hypistelemällä ja niitä kotiin kantamalla ja mahaan ahtamalla. Yksinkertainen, terveellinen ruoka onkin sitten halpaa, vaikka ostaisi luomuna ympäri vuoden. Mutta en minäkään mikään täydellinen ole. En esimerkiksi ikinä onnistu juhlissa tai ravintoloissa tekemään ensimmäistäkään eettistä tai ekologista valintaa. Vaan sen mitä emännät/isännät/keittiömestarit ovat valinneet, sen lappaan onnellisena myös omaan vatsaani.

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavan aiheen nostit esiin. Ja hankalan. Niin kuin itsekin noita pyörittelit: kotimaista tomaattia talvella, satsumia lentokoneella... luomua on helppo ihailla, mutta tuleeko ostettua...

    Meidän ruokakunnassa (2 aik ja 3 nuorta) syödään päivittäin kotonalaitettua ruokaa, valmisruokia tosi vähän. Tämä on yksi asia mitä pidän vastuullisena: opetan lapsilleni ruuanlaittoa ja pyrin kaikin tavoin irti Mc-, Hese- ja pizzalinjasta.

    Toinen meillä esiin tuleva asia on tuo mainitsemasi että ruokaa ei tarvitsisi laittaa kovin paljon kompostiin. Jämistä voi aina tehdä jotakin kun vain näkee vähän vaivaa. Tätäkin yritän opettaa nuorisolle, että ruokaa kuuluu kunnioittaa eikä heittää turhana pois.

    Itselläni on tarttuneena "vanhan kansan tapa" laittaa leipäpalat aina esille oikeinpäin :)

    VastaaPoista
  3. Minä luulen että mun pahin syntini on se, että heitä pois ruokaa, kun joskus tulee ostettua sitä liikaa. Pitää varmaan mennä Martta-kurssille, jotta osaa paremmin käyttää tähteitä. Vai opettaako Martat niitä juttuja?

    VastaaPoista
  4. Hm, itse haksahdan ehkä liiaksikin ostamaan lehtivihreitä myös näin talvella, mikä ei ehkä ole ekologisinta. Olen kuitenkin kunnostautunut papujen ja siementen idätyksessä, eli salaattiainekset ovat noin muuten kunnossa!

    VastaaPoista
  5. Syömäri Jantunen: Vanha vinkki siitä, ettei kannata mennä nälkäisenä kauppaan, on varmaan aika toimiva. Juhlissa on minusta vähän liikaa vaadittu, jos vieraan pitää ajatella ekologisuutta (isäntäväki tosin voisi niin tehdä). Tulee aika ylimielinen kuva, jos joku alkaa valittaa, että "tää ruoka ei oo tarpeeksi ekologista mun makuun"...

    Tuula: Ihanaa, että opetat lapsillesi ruoanlaittoa. Minusta aivan parhaita ovat sellaiset ruoat ja reseptit, jotka kulkevat "luonnollisesti" sukupolvelta toiselle. Tuo leipäpala-juttu oli hauska, en ole kuullut aiemmin!

    Anonyymi: Kyllä Martat varmaan opettaa tällaistakin ;)

    Daily Eko: Tuo vihreä-kysymys on minusta kovin vaikea. Minusta on tuskallinen ajatus, että koko pitkä talvikausi pitäisi pärjätä ilman mitään värikästä tai tuoretta. Idut ovat toki hyvä apu, mutta jotain muutakin kaipailen...

    VastaaPoista