Jos minulla on ennustajan lahjoja, tänä vuonna alusta asti itse valmistetun ruoan liputtajat innostuvat myös sekoittamaan glöginsä itse. Ainakin minä huomasin ensimmäistä kertaa elämässäni etsiskeleväni netistä sopivia suhteita kanelille, inkiväärille ja neilikalle.
Oikeastaan ihmettelen, miksi glögien sekoittelu on aikaisemmin ollut niin harvinaista. Olen kuitenkin siinä käsityksessä, että glögi on Suomessa varsin perinteinen joulujuoma, jota nautitaan melkein joka kodissa. Sitähän voisi kehittää vaikka kuinka!
Glögi on minun kokemukseni maistunut erinomaisesti myös ulkomaalaisille. Ranskassa asuessamme naapurimme olivat talvi-ilta toisensa perään ovellamme ehdottelemassa "taas pieniä glögikestejä". Sekoitimme heille glögiä suomalaisesta glögimausteesta, rypälemehusta ja punaviinistä. Ihastuneille oli aika vaikea selittää, että Suomessa tätä herkkua nautitaan hyvin tiukasti vain joulukuussa (tai ei ainakaan ennen marraskuun puoltaväliä!).
Ulkomailla muutkin suomalaiset ovat kehitelleet glögireseptejä, kun kaupasta ei saa sitä valmista tavaraa. Pariisissa asuva Maurelita perustaa alkoholillisen glögireseptinsä punaviinille ja alkoholittoman omenamehulle!
Minun ensimmäinen kokeiluni itse sekoitetusta glögistä (viime viikolla) perustui Marianne Kiskolan Papu, porkkana ja Hillopulla -kirjan reseptiin. Sen pohjamaku on mansikkainen mehu, josta en ollut ihan vakuuttunut. Taidan pitäytyä rypälepohjissa. Ensimmäisestä glögisatsista tuli muutenkin vähän hapan ja laihan makuinen – mausteita pitää kai käytellä erittäin rohkealla kädellä – mutta harjoitus tekee toivottavasti mestarin. Kiskolan resepti on seuraava:
Glögi (8 lasillista)
1/2 l pakastemansikoita
1 l vettä
1 dl raakaruokosokeria
1 kanelitanko (minä laitoin yhden tangon puoleen litraan, silti ei maistunut paljoa...)
1 vaniljatanko
pala tuoretta inkivääriä kuorittuna
Kiehauta ainekset ja anna hautua 30 min. Siivilöi ja nauti.
Jos minulla todella on ennustajan lahjoja ja muutkin ovat innostuneet glögikokeiluista, kuulisin mieluusti niistä kommenttilaatikossa. Nyt on nimittäin haussa täydellinen glögi, jota kelpaa nauttia läpi pimeän talven.
Biscoff-kranssi lehtitaikinasta
2 päivää sitten
Minä luulin, että kaikki sekoittavat glöginsä itse. Meillä on käytössä Muumipapan glögi - resepti. Uppoaa ranskalaiseen ihan mehuversionakin. Kas näin :
VastaaPoista3 dl vettä
2 rkl fariinisokeria
10 neilikkaa
1tl kardemummansiemeniä
2 kanelitankoa
pala inkivääriä
Kiehautetaan kannen alla noin 15 minuuttia. Lisätään 5 dl juotavaksi laimennettua mustaviinimarjamehua. Kuumennetaan tulikuumaksi ja siivilöidään laseihin joissa on rusinoita ja kuorittuja manteleita.
Meillä juodaan lasten kanssa tällaisenaan. Sitä voi sitten halutessaan terästää millä mielii.
Näin marraskuussa juomme omenamehuversiota, resepti on melkein sama, mutta ilman manteleita ja rusinoita.
Sari, mistä tuo Muumimapan glögi on peräisin? Jostain kirjasta? Olen lukenut Muumikirjat monta kertaa, mutta glögireseptiä en muista.
VastaaPoistaHaarukka, hyvä idea. Sait minut pohtimaan erään oman reseptini ja erään äitini reseptin yhdistämistä.
Ja vielä: meillä ei ole koskaan sekoitettu glögiä itse. Sitä ei lasketa, että ollaan joskus laitettu alkon hehkuviiniä fifty-fifty punkun kanssa.
VastaaPoistaEi siis kovin kulinaristista glögikulttuuria täällä.
Se on Muumimamman keittokirjasta, kovassa käytössä meillä.
VastaaPoistaEn edes tiennyt että sellainen on olemassa! Täytyy yrittää hankkia.
VastaaPoistaKirjallisia keittokirjoja minulla on Nalle-Puhin keittokirja ja Nanny Ogg's Cookbook. En oikein osaa koskaan olla huvittumatta siitä, että ensinmainitussa on Nasun kinkkuvoileivät. Laitetaanko itse Nasu leivän päälle vai onko Nasu kannibaali?
Sari, kiitos kun jaoit reseptin. Nyt on nuo aineet varattuna kaapissa, enää tarvitaan sopiva hetki glögille (illan tullen se koittaa varmasti ;)).
VastaaPoistaRupesin miettimään kommenttisi kirvoittamana, että voiko olla niin että Suomessakin omia glögejä sekoitellaan paljon ahkerammin kuin luulen. Että se on vaan minä, joka on tottunut juomaan kaupan glögejä... Mutta onneksi sentään arikin!
Glögitiivisteet ovat täällä minusta niin hyvin esillä kaupoissa joulun alla, että niitä tulee poimittua koriin aika helposti – huomattavasti helpommin kuin erillisiä mausteita, joiden saaminen on monessa kaupassa kiven takana.
Ari, odottelen jo kuulevani paljastuksia sun tulevasta glögiversiosta :) Mun sekoittelut on rajoittuneet aiemmin myös tähän hehkuviiniblandaukseen.
Toivottavasti sentään Nasu ei joudu leivän päälle, kuulostaa hervottomalta tahattomalta kömmähdykseltä! Meillä on kirjallisista keitto-opuksista Madame Maigret'n keittokirja, ja sen ohjeella ainakin quiche lorraine oli uskottavan rasvaista ja hyvää (vaikka oikeaa laardia emme ohjeesta huolimatta käyttäneet).
Heipo,
VastaaPoistaverigreipistä meininkiä:
http://polkkapossu.blogspot.com/2007/11/pimp-my-wine.html
Polkkapossu, kuulostaa täydellisesti kokeilemisen arvoiselta. Verigreippiä! Valkoviiniä! Onko tämä jäänyt elämään keittiössäsi?
VastaaPoistaPolkkapossun ohje menee kyllä kokeiltavien listalle suoraan kärkisijalle.
VastaaPoistaMeillä ei kovin monta kertaa ole glögejä itse keitelty, kyllä ihan yhdellä kädellä voi laskea. Ja silloinkin on aina tehty samaa, Pirkka reseptin mukaista:
MANTELIGLÖGI
(5 annosta, à 220 g)
Ainekset:
2 dl mustaherukkamehutiivistettä
8 dl vettä
1 rkl glögimaustetta (esim. Santa Maria)
1-2 rkl sokeria
1-2 rkl mantelilikööriä
rusinoita
manteleita
1. Mittaa mehutiiviste, vesi ja glögimauste kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta noin 5 minuuttia. Lisää sokeria ja manteliaromia tai -likööriä. Älä keitä enää.
2. Siivilöi mukeihin rusinoiden ja mantelien päälle. Koristele appelsiiniviipaleella.
Likööri tekee tästä minun suun mukaista.
Viime jouluna ostin alkosta Tuike Mustikkaglögiä (http://www.glogi.fi/tuike.html) Muistan ajatelleeni, että tätä sitten ensi joulunakin.
Hei ja kiitos maininnasta, vasta nyt huomasin ! Tuolla tuleekin kivasti vierailijoita blogiin juuri nyt... =)
VastaaPoistaTuula: Tuota sinun glögiäsikin pitää kokeilla :)
VastaaPoistaMaurelita: Kiitos käynnistä ja tervetuloa uudelleen! Ulkosuomalaisten näkemykset ovat näissä ruoka-asioissa tosi mielenkiintoisia.
Jep, kyllä tuo glögi on elossa edelleen.
VastaaPoista