tiistai 26. tammikuuta 2010

Paljonko ruoasta pitäisi maksaa?

Reilun viikon takaisessa ruokablogimiitissä moni osallistuja ihmetteli, miksi ihmiset valittavat ruoan hinnasta. He olivat sitä mieltä, että ruoasta jos mistä kannattaa maksaa: käytämmehän sitä sisäisesti. Allekirjoitan. En ole oikein ymmärtänyt valitusta ruoan hinnasta, kun samaan aikaan kuitenkin ostetaan iloisesti taulutelevisioita ja Thaimaan-matkoja.

Olen kuitenkin viime aikoina miettinyt, kuinka paljon vastuullisen kuluttajan sitten pitäisi maksaa ruoasta? Siis että ketjun jokainen lenkki saisi varmasti kohtuullisen korvauksen eikä ketään muutenkaan kohdeltaisi kovin ikävästi.

Söimme lauantaina illalliseksi aitoa kotimaista kukonpoikaa, jota hain Lasipalatsin Maatilatorilta. Se maksoi 19,90 euroa kilolta, ja tästä syystä meinasin jättää koko kukkoaikeen. Otin kuitenkin pienimmän mahdollisen linnun pakastimesta ja kuljetin sen tyytyväisenä kotiin: herkkua tiedossa!

Herkkua se olikin. Mies täytti kukonpojan rosmariinilla ja valkosipulilla ja valeli pintaan suolaa ja sitruunaa. Seurana oli samassa vuoassa paistuneita perunoita. Mahtavan hyvää, mutta ei se nyt minusta ihan supersupererikoista ollut. Olisi pitänyt olla normibroileri rinnalla, että olisi osannut verrata. Hintaero oli makueroa selvempi: Maatilatorin kukonpoika leikkaa lompakkoon ehkä 15 euroa peruskaupan ties-mistä-tulevaa normibroileria isomman loven. Itse tehty lauantai-ateriamme maksoi näin ollen ravintolalounaan verran.

Onko se kohtuullista? Sen verranko on pakko maksaa, että se joka kasvattaa kukonpoikaa Suomessa voi jatkaa hommiaan? Arviointi on kovin vaikeaa, kun kilpailua ei ainakaan Helsingissä paljon ole: kotimaisia erikoisuuksia halajavan on marssittava joko Maatilatorille tai vastikään avattuun Juuren puotiin. Hyvä että edes ne ovat olemassa.

P.S. Hyvät Maatilatorin ja Juuren puodin ihmiset, kaipaisin kovasti päivittyviä nettisivuja, jotka kertoisivat tarkempia tietoja tuotteistanne. Blogi sopisi tarkoitukseen hyvin.

7 kommenttia:

 1. Kyllä, monetkin kaupat tarvitsisivat ahkeraan päivittyvät sivut! Ja/tai ahkeraan päivittyvät Facebook-presenssit, mieluusti molemmat.

  VastaaPoista
 2. Vaikea määritellä mitä ruuasta pitäisi maksaa, mutta minä haluaisin maksaa esim. sianlihasta niin paljon, että kasvattajat voisivat tarjota sillä hinnalla eläimille kunnon olot. Joskus jossakin ohjelmassa sikakasvattaja jopa sanoi, paljonko kilohintaan tulisi lisää jotta voisi pitää isoja eläimiä niin isoissa karsinoissa että pääsisivät edes kääntymään... se ei ollut paljon. Koskahan joku alkaa markkinoida sianlihaa "vapaan kanan munia"-tyylillä? Vai joko joku sen tekee, itse en ole törmännyt kaupoissa.... ?

  VastaaPoista
 3. Hyvä keskustelunaihe varsinkin, kun kaupat ovat täynnä huttuisia alle euron ranskanleipiä ja muita enemmän tai vähemmän epäilyttäviä, mutta monelle helppoja tuotteita. Halleista onneksi on jo vuosia saanut kotimaisia raaka-aineita ja ruokatuotteita, joiden alkuperä tunnetaan ja hinnatkin ovat usein aika ok. Halleissa ennen kaikkea viehättää myös stressitön, lämmin ja osaava tunnelma, jollaisesta mielellään maksaa ne ylimääräiset eurot, jos vertaa käyntiä kiireiseen markettireissuun.

  Viime aikoina olen myös herännyt ajatukseen ruoan hakemiseen kunnolla palvelevalta tukkukauppiaalta tukkutorilta tai suoraan tuottajalta, mutta jälkimmäistä ei kovin pienillä määrillä pelatessa oikein jaksa harrastaa pääkaupunkiseudulla.

  VastaaPoista
 4. Hanna: Niinpä! Ihmettelen suuresti niiden puutetta. Olettaisin, että netillä, blogilla tai fb:llä olisi vallankin vaikutusta jopa menekkiin.

  Tuuluska: Olisi aika kiinnostava nähdä noita laskelmia. Vapaan possun lihaa voisin minäkin ostaa. Toisaalta haluaisin myös asiallista tietoa siitä, mikä niistä possuista on niin vapaita tehnyt. Tämä puoli puuttuu tällä hetkellä täysin, kun nuo nettisivutkin ovat mitä ovat. Siksi en tarkkaan edes tiedä, mitä erityisen hyvää nauttimassamme kukonpojassa oli - jouduin aika paljon luottamaan intuitioon (joka oli, että jos kana maksaa 19,90 kilo, se ei voi olla kiusattua).

  Rauna: Halleissa tosiaan hinta on paremmin kohdallaan. Mutta voi, miten vähän niitäkin on – ja kun Hakaniemi on vielä minulle ihan väärällä suunnalla, harvoin tulee käytyä. Tottahan siellä voisi vaikka retkeillä, tunnelma on tosiaan ihana.

  Jonkinlaiset ruokapiirit olisivat varmaan hyvä ratkaisu, jos haluaa oikeaa lähiruokaa. Ainakin karjaalaiselta Svarfarsin luomutilalta lupailivat kuljettaa pk-seudulle ilmaiseksi, jos tilaus ylittää 50 e. Itse en kuitenkaan ole saanut asiaa järjestettyä. Kulutusjuhla-blogin Eko-Matti kertoi juuri ottaneensa yhteyttä paikalliseen kalastajaan ja ostaneensa kalaa suoraan häneltä 6e/kg työpaikalle kuljetettuna. Aika kiehtova idea.

  VastaaPoista
 5. Tuuluska: yksi hyvä vaihtoehto eettisempään lihaan on luomu. Luomueläinten elinolot ovat huomattavasti paremmat kuin tehotuotannon puolella. Sen takia luomukananmuniakin pyöräytelleet kanat elävät leveämmin kuin "vapaan" kananmunia tehneet. Luomut pääsevat esim. ulkoilmaan ja ne pystyvät muodostamaan luonnollisempia laumoja.
  Ja tuosta kalahommasta vielä sen verran, että pientä kalapiiriä meillekin on syntymässä työpaikalle ja naapureiden kanssa...

  VastaaPoista
 6. Haarukka: Ostin minäkin tuollaisen kukonpojan eat& joy:stä ja tein sen viinissä. Minusta siinä oli kyllä riistaisempi maku kuin normaalissa broilerissa. Sanotaan nyt kuitenkin, että hintaero normaalibroileriin on niin suuri, että en voisi kuvitella ostavani noita kukonpoikia aina kun haluan laittaa kokonaisen broilerin. Ja jos kokonainen lintu pitää saada, melkein sitten ostan sen fasaanin, joka ei sekään maksa noin paljon kilolta, mutta on maultaan riistainen. Halusin nyt kuitenkin kokeilla.

  Varmasti ainakin itse tuottajilta ostamalla saisi edullisemmin kukonpoikia. Harvalla on kuitenkin aikaa lähteä ajeleman kauas maaseudulle. Ja toisaalta kyllähän se toimitila ja henkilökunnan palkkaaminen Helsingissä maksaa myös. Kiva että vaihtoehtoja on, mutta jäin miettimään, että mahtaako kauppa elää noilla hinnoilla?

  Ostaessani paketin chorizo - makkaraa ja kukonpojan maksoin niistä yhteensä 30 luokkaa: samalla rahalla olisin saanut sellosta monta kanaa (tai sitä fasaania)ja useamman paketin hyvää chorizoa - mahdollisesti kyllä vähemmän luomua ja vähemmän pientilaa, mutta kuitenkin.

  VastaaPoista
 7. Nelle: Juuri nuo ovat munkin kysymyksiä. Muistelen kyllä ilolla tuota kukonpoikaa yhä, hyvää se oli – mutta viimeksi käännyin saman kaupan liha-altaalta pois, kun mitään ei tehnyt ihan tolkuttomasti mieli ja hinnat ovat mitä ovat.

  Tilasin juuri luomutilalta suoraan muutamia tuotteita, huomasin että tuli noin puolet halvemmaksi kuin keskustan erikoiskaupasta ostettuna. Toisaalta lähikaupasta saisi luomuporkkanoita halvemmalla kuin tilalta tilaamalla. (en ymmärrä)

  Edelleen olen kuitenkin sitä mieltä, että mahtavaa, että noita (kalliitakin) lähiruokapuoteja on ilmestynyt. Maatilatorin ansiosta maistoin viikonloppuna ekaa kertaa elämässäni vuohenmaitoa, ja jäin vähän koukkuun. Siinähän meillä on Suomen viini!

  VastaaPoista