tiistai 3. elokuuta 2010

Me allergiset

Ihmettelettekö koskaan (suomalaisten) allergioita? Minä ihmettelen. Tuntuu siltä, että täällä melkein kaikki ovat pahasti allergisia jollekin ruoka-aineelle.

Otetaan nyt esimerkiksi laktoosi-intoleranssi. Tuttavapiirissäni on todennäköisesti enemmän niitä, jotka ainakin ajattelevat olevansa maito-ongelmaisia, kuin niitä, jotka vetelevät tavallista kevytmaitoa vailla oireita. Sellaisiakin tarinoita on ihan lähipiirissä, että laktoosikoe ei osoita mitään yliherkkyyttä, mutta vatsaoireet ovat kuitenkin aivan valtavia. Onko joku keksinyt, mistä tässä on kyse?

Itse en ole löytänyt tyydyttäviä vastauksia. Maitoasiassa olen kuitenkin huomannut, että Maatilatorilta ostamani pastöroimaton maito ei aiheuta minulle tai miehelle mitään ikävää, toisin kuin tavallinen kaupan kevari. Tämä herättää lähinnä lisää kysymyksiä: mitä ihmettä maidolle tapahtuu matkalla utareesta juomalasiin?

Tiede-lehti kertoo, että italialaistutkijat ovat nyt löytäneet yhden syyn eurooppalaisten allergisuudelle. Syömme lihaa, rasvaa ja sokeria huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi afrikkalaiset, joilla allergioita ja lihavuutta on vähemmän. Vähän kuituja ja runsaasti sokeria sisältävä ruokavaliomme elättää suolistobakteereja, jotka kytkeytyvät ylipainoon. Afrikkalaisilla niitä on vähemmän, ja vastaavasti heillä on enemmän tulehduksilta suojaavia rasvahappoja.

Kuulostaa loogiselta. Kannattaa ehkä ottaa mallia Afrikan mantereelta: lautaselle lisää viljoja, palkokasveja ja kasviksia! Nyt kelpaa harjoitella, kun kotimaiset kaalit ja kesäkurpitsat ovat kaupoissa. Mutta miten päästä eroon jo vaivaavasta allergiasta?

5 kommenttia:

 1. Laktoosi-intoleranssi ei ole allergia vaan kaikkien nisäkkäiden kasvuun liittyvä ominaisuus. Nisäkkääthän (ihmistä lukuunottamatta) nauttivat maitoa ainoastaan syntymän jälkeen äidinmaitona. Laktoosi-intoleranssi syntyy siinä vaiheessa, kun on aika siirtyä pois maidosta kiinteämmän ruuan pariin. Näin siis kaikilla nisäkkäillä.

  Sitten tulee se poikkeus. Skandinavian alueella nimittäin tapahtui joitain tuhansia vuosia sitten geenimutaatio, jonka takia laktoosi-intoleranssia ei kehittynytkään normaaliin tapaan. Sen jälkeen se on levinnyt vähitellen ympäristöön. Kuitenkin skandinavian maat ovat ainoat, joissa yli puolet väestöstä voi juoda normaalisti maitoa, esimerkiksi Aasiassa kyseistä mutaatiota ei löydy käytännössä keneltäkään.

  Tämän takia myös laktoosi-intoleranssin oireet ovat erilaiset kuin allergioiden. Kyse on vain siitä, että maha ei pysty sulattamaan laktoosia. Joillekin oireita ei tule lainkaan, joillekin pahasti. (Ja sitten lisäksi on olemassa myös maitoallergia, mutta se on huomattavasti harvinaisempaa)

  Suomen runsas allergioiden määrä johtuu ilmeisesti lähinnä hygieniasta: immuunipuolustuksemme ei joudu tarpeeksi kosketuksiin mikrobien ja pieneliöiden kanssa, jolloin allergiat kehittyvät helpommin. Ja nykyisen allergiaohjelman mukaan lievien allergioiden tapauksessa pitäisi mielummin altistaa itseään allergisoivalle aineelle, kuin välttää sitä kaikin voimin (niin kuin aiemmin on usein tehty). Vakavat allergiat ovat sitten asia erikseen.

  Allergiaohjelmasta löytyy lisää esimerkiksi täältä: http://www.allergia.com/files/639/SLL142008-Allergialiite-NETTIPDF.PDF

  VastaaPoista
 2. Olen celen kanssa samoilla linjoilla sekä siinä ettei laktoosi-intoleranssi ole allergia että siinä jotta allergiat ainakin osittain johtuvat ylimaallisesta hygieniasta ja pienen oireen aiheuttaman asian totaalivälttelystä, kun pitäisi nimenomaan altistaa itseään.

  VastaaPoista
 3. Totta muuten, olisi pitänyt erotella tuo allergia ja intoleranssi tekstissä. Minulla nuo käytännössä menee samaan kategoriaan, kun molemmanlaisisita asioista kärsiville pitää olla varattuna erityistuotteita pöytään. Tai noh, tietysti makuasia, onko laktoositon maitojuoma erityistuote; meillä siitä on tullut ihan arkea.

  Cele, tuo on hyvä selitys laktoosi-intoleranssille. Mutta miksi esim. Ranskassa ei vielä muutama vuosi sitten saanut laktoositonta maitoa mistään, vaan kaikki käyttivät tavallista aamukahvissa ja ruoissa? Sietävätkö mahaoireita paremmin? Ja miksi pastöroimaton maito vaikuttaa intolerantikolle sopivan?

  Olen myös jotenkin intuitiivisesti allergiaohjelman linjoilla: totuttelu kuulostaisi hyvältä. Silti voin kuvitella, että se on aika raskasta, jos on suunnilleen kaikelle allerginen lähtökohtaisesti (olen tavannut yllättävän monta tällaista lasta, mutta allergiat kai yleensä iän myötä helpottavat). En tiedä, voiko totuttelun aloittaa aikuisenakin, jos on vaikka 40 vuotta vältellyt sitrushedelmiä allergian tähden?

  VastaaPoista
 4. Nuo moniallergiset ovat varmaan vähän erikoistapauksia verrattuna normaaleihin lieviin allergioihin. Kai niitä varten on ihan omat ohjelmat. Ylipäänsä varmaan arki aika hankalaa, jos lapsi on todella monelle ruoka-aineelle allerginen.

  Minulla ei ole mitään oikeaa tietoa tuosta pastöroimattoman maidon siedosta, mutta voisin kuvitella että se liittyy jotenkin siihen, miten vatsa ottaa sen laktoosin vastaan. Ehkä pastöroimattomassa maidossa se ei aiheuta samanlaisia vatsaoireita (vaikka siis jääkin hajottamatta). Tämä ihan puhdasta arvailua.

  Tuo intoleranssin erottaminen allergioista tässä yhteydessä on tärkeää lähinnä siksi, että allergioihin voi yleensä edes jossain määrin vaikuttaa elintavoilla, mutta intoleranssi on geeneissä, se joko on tai ei, siinä ei totuttelu tai mudassa kieriminen lapsena auta. :)

  Sekin on aika hassua, että juuri täällä Suomessa on kehitetty noita laktoosittomia tuotteita, vaikka meillä kuitenkin suurempi osa väestöstä pystyy tavallista maitoa juomaan kuin monissa muissa maissa. Tai ehkä juuri siksi laktoosi-intolerantikoille on pitänyt kehittää tuotteita, kun tavalliset tuotteet ovat niin laajassa käytössä.

  VastaaPoista
 5. Jep. Mä saan kaikista muista maitotuotteista vatsavaivoja, paitsi täysrasvaisesta juustosta, kuohukermasta ja voista. Toki niitäkään ei pidä kamalasti liikaa ahtaa, niistäkin tulee jos syön yli omien "määrieni", mutta muista tulee hyvinkin pienistä määristä.

  VastaaPoista