maanantai 2. maaliskuuta 2009

Uskomusviidakossa

Kuva: www.edu.fi
Liha on pahasta. Naudanliha on kaikista pahinta: kuluu vettä ja ympäristöä ja mitä kaikkea. Lihan voisi korvata soijalla, mutta se tuodaan hevonkuusesta ja on usein geenimuunneltua. Huono juttu. Riisi on yhtä pahaa, sen kasvattaminen aiheuttaa metaanipäästöjä.

Espanjalaiset tomaatit ovat myös pahasta, sillä työvoimana käytetään laittomia siirtolaisia. Viime viikolla kerrottiin, että ulkomailta tuodut vihannekset saattavat vieläpä olla kyllästettyjä laittomilla torjunta-aineilla. Lämmitettävät kasvihuoneet ovat kuitenkin vielä pahempia, joten suomalaisetkin kurkut ja tomaatit olisi syytä talvikaudella unohtaa. Mitä siis oikeastaan voi syödä?

Olen toistaiseksi keskittynyt parantamaan omaatuntoani lihapuolella. Avainajatus on ollut vähentäminen. Syön lihaa lähinnä viikonloppuisin, mutta ehdoton en osaa olla. Kun olo tuntuu vetelältä ja flunssaiselta, yleensä maistuu tuttu ja turvallinen makaronilaatikko, jauhelihalla höystettynä. Se on turvaruokaa.

Mutta nyt sitten ruokatalot kertovat ihan julkisestikin, että osa ostamastamme jauhelihasta tehdään pakastetusta lihasta. Aamulehden artikkelista selviää, että pakastelihaa on jauhelihan seassa noin 7-15 prosenttia - siis siinä paketissa, jota meille kaupan hyllyllä tuoreena myydään. Vähän oudoksuttaa, että tätä informaatiota ei muisteta minkään paketin kyljessä mainita.

Pakastelihaa käytetään kuulemma "tuoreessa" jauhelihassa, jotta jauhelihamassa saadaan nopeasti jäähdytetyksi ja säilyvyys paranee. Siis mitä? Onhan se pakastelihakin joskus ollut tuoretta. Säilyykö se 7-15 prosenttia jauhelihapaketista siis huonommin? Uskotaanko ruokataloissa, ettei kuluttajia haittaa, jos (vain) kymmenesosa lihasta on (vähän) pilalla? Ja kuka on tullut siihen tulokseen, että tämä asia ei kiinnosta kuluttajia pakkausmerkinnän vertaa?

Aamulehden uutisen kirvoittamia kommentteja lukemalla mennään yhä syvemmälle uskomusviidakkoon. Yhden kirjoittajan mukaan naudan jauhelihasta voi löytyä jopa kanaa, toisen mielestä kaupassa jauhettu liha vasta pahaa onkin: pilalla jo valmiiksi! Nimimerkki JUU ihmettelee, voiko suojakaasujauhelihaa laittaa pakkaseen, kun aina sanotaan, että sulatettua tuotetta ei saa pakastaa uudelleen. Kuka vastaisi ja kertoisi uskomuksien sijaan totuuksia? Onko niitä?

Yksinkertaistetaan hieman. Ehdottaisin päivän kultaiseksi säännöksi seuraavaa:
"Jos lihasta osa on pakastettua, älä myy sitä tuoreena."
Olisiko siitä hyvä aloittaa?

P.S. Kuningaskuluttaja on vertaillut pakattujen ja kaupassa jauhettujen jauhelihojen vetisyyttä täällä. Tulokset ovat mielenkiintoisia.

2 kommenttia:

  1. Hyvä bongaus, en ollut aihetta huomannutkaan. Linkitin siis Kulutusjuhlasta tänne.

    Itse en lihaa osta, joten sikäli vältyn suurelta osin näiltä pohdinnoilta. Joskus lihaa syön, jos sitä tarjotaan tai jos liha menisi muuten jätteisiin.

    VastaaPoista
  2. Mari(nadi) Koo, kiva kun linkitit. Tulee itse kullekin sellainen olo, että ehkä lihan ostamisesta kannattaisi luopua tyystin. Vaikka onhan niitä peikkoja kasviksissakin.

    VastaaPoista