keskiviikko 12. elokuuta 2009

Herukkaintoa etsimässä

Olen lapsesta asti kerännyt punaisia ja mustia viinimarjoja, välillä pakotettuna, välillä vapaasta tahdostani. Isovanhempieni luona on meillekin jyvitettyjä pensaita, ja isoisä-vainaalla oli tapana vahdata, että viimeinenkin marja tulee tarkasti poimittua.

Tästä seurasi se, että viinimarjoja tuli paljon ja niille oli tehtävä pian säilöntätoimenpiteitä. Järjestettiin mittavat keittäjäiset. Pullotolkulla mehua. Jossain teini-iän korvilla kävi niin, että viinimarjamehu alkoi kerta kaikkiaan kyllästyttää ja pullot tahtoivat jäädä koskemattomina kaappiin. Miten sääli!

Nyt yritän innostua viinimarjoista uudestaan. Se olisi ekologinen into. Pensaita olisi vähän joka paikassa, löytyisi punaista, valkoista ja mustaa. Vain kouran ojennus riittäisi, ja kypsät marjat hyppisivät sankoon. Ongelma tulee vastaan, kun herukoita pitäisi käyttää johonkin muuhun kuin suoraan pensaasta syömiseen. Tarvitaan hyviä reseptejä!

Tässä muutama lupaavan kuuloinen idea, joita voisin hyvinkin kokeilla. Toivottavasti näistä on iloa muillekin herukkamehuähkyisille. Lisää hyviä vinkkejä otetaan kommenttiloodassa vastaan enemmän kuin mieluusti.

*Ystävä vinkkasi, että punaherukat ovat mainioita jäätelön ja kuuman kinuskikastikkeen kanssa. Kuulostaa uskottavalta.
*Mustaherukka-banaanivälipalaa kokeilen oikeasti, sillä vastaava mustikalla tehtynä on ikiaikainen suosikkini.
*Voisilmäpelin Punaherukkasorbetti on oikeastaan aika kiva idea.
*Punaherukka-marenkipaistokset, joihin uppoaa myös parvekkeella rehottavaa minttua, voisivat olla maittavia lomapäivän kahvileipinä.
*Tällainen vadelmilla höystetty punaherukkahillo voisi toimiakin.
*Vispipuuroa voisi kokeilla myös mustaviinimarjoista. Siihen saisi käytettyä ihanaa, tuoretta hunajaa.
*Valkoherukka-sipulichutneystä en ole ihan varma, mutta jotain kiehtovaa siinä on...

4 kommenttia:

 1. Mustaherukat ja banaani ovat kyllä superhyvä yhdistelmä ja myös punaherukat sopivat mukaan. Samoin herukat sopivat mainiosti puurojen päälle. Varsinkin ruispuuroon mustat ovat kuin piste iin päälle. Hirssi- ja tattaripuurojen kanssa maistuvat myös. Olen käyttänyt herukoita myös piiraita leipoessani. Ihan peruspiirakkapohjaan (kakkupohjan tyylinen) päälle herukoita ja vaikka muruseos. Tässä oli myös aika hyvänkuuloinen resepti makeaksi herkuksi:

  http://www.kotiliesi.fi/ruokaohjeet/herukka-vadelmakakku

  Viime syksynä laitoin tosi hyvää pihlajanmarjalippua, samoin puolukkalimppua olen kokeillut hyvällä menestyksellä. Miksei siis sama toimisi herukoillakin? Tässä eräs kotilieden ohje.

  http://www.kotiliesi.fi/ruokaohjeet/herukkaleipa

  Ja tässä pihlajanmarjalimppuni. Uskon, että herukat korvaisivat pihljanmarjat hyvin.

  http://hempli.vuodatus.net/blog/1522051/pihlajanmarjalimppu/

  Ellei se aivan pursua korvista pihalle, mustaherukkamehua kannattaa laittaa talveksi flunssaoireita lievittämään. Meillä ainakin oikein perinteinen ja toimivakin rohto. Joulun aikaan siitä voi laittaa vaikka glögiä.
  Itse syön kyllä herukkani sellaisenaan, olen sen verran marjafriikki, että muunlainen käyttö tuntuu suorastaan tuhlaukselta.

  VastaaPoista
 2. Mustaherukka-banaani-välipala kuulostaa todella herkulliselta, olen itsekin mieltynyt tuohon makuyhdistelmään. Jos jogurtin lusikoiminen alkaa kyllästyttää, kannattaa vaihteeksi surauttaa ainekset smoothieksi tai korvata välillä banaani vaikkapa kypsällä päärynällä, ks. esim. http://kotinurkissa.blogspot.com/2009/03/marjaenergiaa.html.

  VastaaPoista
 3. LAHJAVINKKI ahkerille:
  Minä olisin tosi tyytyväinen, jos saisin mustahetukkahyytelöä, vaikka miten paljon.
  Se on niin monen ruoan kanssa niin hyvää.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Helmi loistovinkeistä, ja Kissaemo samoin! Mustaherukkaglögi olisi tosi kokeilemisen arvoinen juttu.

  Ja Anonyymi, juuri tein mustaherukkahyytelöä (tai ehkä -hilloa) pienen purkillisen, ja kyllä se mullekin maistui. Ehkä voisin alkaa tehtailemaan niitä!

  VastaaPoista