perjantai 21. elokuuta 2009

Sivustojen syövereissä

En oikein tiedä mitä pitäisi ajatella kaikista erilaisista nettisivustoista, joita syntyy jatkuvasti kuin sieniä sateella. Ruokaankin liittyen.

Monessa on hyvää asiaa, usein paljon. Vähän harvempi on aidosti elävä. Kuka enää jaksaa käydä lukemassa nettisivuja, joissa mikään ei muutu, vaikka asia olisi kuinka tärkeää? Kiinnostavuus on varmaan se kaikkein vaikein juttu. Miten tässä tietotulvassa ylipäätään tehdään valtavia massoja houkuttelevia sivustoja?

Ymmärrän blogien suosion. Ne päivittyvät, siis elävät, ja toimivat aidosti vuorovaikutteisesti. Ne onnistuvat usein puhumaan juuri siitä, mistä monet yritysten ja yhteisöjen jättisivustot haluaisivat puhuttavan: luomusta, lähiruoasta, hiilijalanjäljestä – ja reaktioaika on oikeasti nopea.

Toisaalta on esimerkkejä siitä, että huolella ja monen ihmisen voimin rakennetut sivustotkin keräävät kävijöitä. Olin ilahtunut esimerkiksi vieraillessani pitkästä aikaa HK:n tiesydameen.fi-sivuilla. Siellä oli sitten viime käynnin tapahtunut muutoksia, ja sivut näyttivät elävän ihan kivasti. Sivustolla voi kokeilla esimerkiksi Nyyttärikonetta (sen avulla voi kuulemma jopa kutsua vieraat) ja osallistua lihakouluun (jossa voi katsella esimerkiksi Jyrki Sukulan vinkkivideoita). Blogeillekin on oma osastonsa, ja sivusto osaa jopa listata viimeksi päivittyneet blogit. Siitä kyllä miinusta, että HK:n omassa Soilen blogissa ei ole edes kommentointimahdollisuutta.

Vastikään löysin myös Raision ekologiseen ruokavalioon keskittyneen ekologia.fi-sivuston. Siinäkin on yritystä: voi esimerkiksi testata tietonsa hiilijalanjäljestä ja lukea ruoan ilmastovaikutuksista. Vähän pönäkästi etusivulla puhuvat Raision johtajat – mutta ehkä freesausta on luvassa!

Ja niin, olisihan näitä vastaavia vaikka kuinka paljon. Joskus tuntuu, että eri toimijoiden kannattaisi nettisivuasioissakin yhdistää voimansa. Olisi monen ihan hyvän sijasta yksi tosi hyvä.

Olen jo aikaisemmissa postauksissani maininnut sivustoja, joita oikeasti käytän. Yksi hauskimmista on Luonto-Liiton ylläpitämä kulutus.fi: blogien ansiosta tiheästi päivittyvä ja hauskoja vinkkejä (myös ruoanlaittoon) jakeleva sivu. Muistathan esimerkiksi sen, että liesi kannattaa puhdistaa ekologisesti ja tehokkaasti sokeripalalla? Ja jos Karpolla on asiaa kuului aikanaan suosikkeihisi, kannattaa piipahtaa Kulutusjuhlassa!

1 kommentti:

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä. Kuluttaja.fi-sivuilla oli juuri sellaisia lyhyitä juttuja joita kaipaan. t. aloittelija

    VastaaPoista