keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Trendikäs suomalainen ruokavalio

Toissapäivänä ilmestyi uutinen, jonka mukaan terveellinen suomalainen ruokavalio päihittää Välimeren ruokavalion. Siihen piti ehdottomasti tutustua. Myönnän nimittäin kuuluvani heihin, joihin kreetalainen kasvisten, oliiviöljyn ja palkokasvien kulutus on tehnyt vaikutuksen. Rena Salamanin Kreikkalainen keittiö on jo joitakin vuosia ollut keittiömme ehkä käytetyin opus.

Uutinen perustui SALVE-tutkimusohjelman erikoistutkija Iris Erlundin näkemykseen. Hänen mukaansa Välimeren maissa ei enää syödä lainkaan niin terveellisesti kuin ennen. Erlund muistuttaa myös, että suomalainen rypsiöljy on rasvakoostumukseltaan paljon oliiviöljyä parempaa, ja Suomessa terveellisesti syöminen on muutenkin helppoa: täysjyvävilja, marjat ja kala kuuluvat jo perinteiseen ruokakulttuuriin.

Tämäntapaisissa toteamuksissa jokin aina vähän pistää korvaan. Lähinnä siksi, että samaan aikaan puhutaan suomalaisten olevan lihavia ja sairaita. Aika harva siis oikeasti noudattaa tällaista terveellistä suomalaista ruokavaliota. Me noudatamme suomalaista ruokavaliota. Terveellinen ruokavalio olisi varmasti toimiva, vaikka sanaparin väliin laitettaisi mitä tahansa maantieteellistä aluetta kuvaava määre.

Terveellisen suomalaisen ruokakulttuurin ongelma on minusta usein siinä, että sitä ei osata myydä. Siskon poimimat marjat ja serkkupojan metsästämä hirven liha ovat aivan herkullisia, mutta mitä jos kukaan lähipiirissä ei poimi eikä metsästä? Pakastealtaan perusmarjat tulevat jostain Puolasta, hirvenlihaa näkyy kaupassa erittäin harvoin ja sieniäkin saa etsimällä etsiä. Koko syksyn olen himoinnut tatteja, mutta niitä ilmeisesti myydään pelkästään jonnekin Italiaan. Kunnon kalaa pitäisi kai mennä etsimään kauppahalleihin, mutta kun niitä ei tahdo löytyä pääkaupungistakaan. Ison kaupan ruokaöljyhyllyllä voi valita kymmenistä kiehtoviksi suunnitelluista oliiviöljypurkeista, mutta kotimaista rypsiöljyä on tarjolla muutamaa peruslaatua.

Tutkija Iris Erlund uskoo, että pohjoismaisesta ruokavaliosta voisi hyvinkin tulla trendikäs myös muualla maailmassa, koska Pohjoismailla muutenkin on maine hyvinvoinnin mallialueena. Toivon mukaan näin käykin – mutta ensin siitä kai pitäisi tulla ylpeydenaihe täällä. Terveellisten suomalaisten hyvien pitäisi olla ihmisten reittien varrella, niin maalla kuin kaupungissa. Suomalaisesta kaupasta olisi helppo olla ylpeä, kun siellä myytäisiin antimia "Euroopan puhtaimmasta luonnosta", niin kuin minun hirvenliha-ateriani takaava henkilö tapaa tarjoamisiaan mainostaa.

5 kommenttia:

  1. Tervehdys blogin pitäjälle. Käyn täällä sillloin tällöin vierailemassa.

    Suomalaisen ruokavalion parantumiseen on varmaan vaikuttanut aika paljon tuo rypsiöljyn yleistyminen. Sitä käytetään jo aika paljon elintarviketeollisuudessakin. Esim. keksejä ja korppuja leivotaan rypsiöljyyn. Mutta totta on tuo, että hyvänkin valikoiman omaavissa kaupoissa rypsiöljypulloja on juuri ne kolme erilaista, oliiviöljyjä pilvin pimein. Ehkä asia muuttuu tulevaisuudessa.

    Toinen kiinnostava kohta tuossa artikkelissa oli "unohduksiin jääneet juurekset". Nyt niitä luulisi käytettävän ja markkinoitavan kun "sato on suurin ja hyvälaatuisin vuosikymmeniin." Uutiset ovat kertoneet että varastotilojen ahtauden vuoksi juureksia kynnetään peltoon ja kompostoidaan.

    Jotenkin tässä on sitten mukana tuo nurjempi puoli: kun sato on runsas, kuluttajahinnat laskevat ja samoin tuottajahinnat... viljelijät joutuvat tiukemmalle, joku jopa konkurssiin.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä, että jokakin täysin mystistä tässä kysyntä-tarjonta-hommassa on.
    Pitäis perustaa joku kansanliike. Ja tietysti pitäisi olla itsekin valmis maksamaan hyvästä kunnon hinta.
    t. Anneli

    VastaaPoista
  3. Lisään aikaisempaan kommenttiini toteamuksen, että paikallisen CM:n öljyhyllyssä tänään näin maustettuja kotimaisia rypsiöljyjä! Toinen valmistaja Neito ( http://www.mildola.fi/FIN/product/retail/ ) ja toinen Kotitilan ( http://www.vietavanhyvaa.com/rasvat_oljyt ) Hienoa!

    VastaaPoista
  4. Ei se niin mystistä ole, miksi noudatetaan vain sitä suomalaista eikä terveellistä suomalaista. Kun on kova kiire, kaikki perheenjäsenet töissä ja hommissa tukka putkella, niin eihän ehdi kiinnittää huomiota terveellisten ainesten valintaan saati asianmukaiseen valmistamiseen. Yritetään poistaa stressi "herkuilla".

    VastaaPoista
  5. Tuula, mahtavaa, että löysit noita rypsiöljyjä. Pitääpä alkaa katsella tarkemmin. Toivottavasti nuo leviävät vielä pikkukauppoihinkin. Olen kyllä ollut huomaavinani, että pitkän oliiviöljykauden jälkeen monien ruokaihmisten kaappeihin on taas etsiytynyt rypsiöljyä esim. kylmäpuristetussa muodossa. Meille osti mies juuri rapsiöljyä, enkä olen siihen lainkaan perehtynyt...

    Anneli, en tiedä mikä olisi paras kansanliike: pitäisikö vaan äänestää jaloillaan ja olla todella valmis maksamaan... Ainakin tekee mieli kannattaa sellaisia kauppoja, joiden tarjonnasta voi oikeasti kysyä joltakin. Kävin juuri muuten pitkästä aikaa kauppahallissa (miksi siellä ei tule kuitenkaan käytyä?), siellä oli hirven- ja poronlihaa tuoreena. Mmmmm.

    Anonyymi, olet oikeassa. Mutta eikö ne herkut ja nopeatkin ruoat voisi joskus olla eds jollain tapaa terveellisiä? Toisaalta tuntuu, että esim. nuorilla perheillä on kova hinku laadukkaaseen ruokaan – tosin tämä voi olla kaupunkilainen harhakuva.

    VastaaPoista