torstai 10. joulukuuta 2009

Parhaat ruokalahjat

Ystävä lähetti Facebook-viestin. Kysyi, millä ohjeella marinoin oliiveja syksyisiin juhliin. Uskoi vastaavien sopivan hyvin joululahjaksi vaikka äidille. Paljastin: hyvien oliivien seuraan paljon valkosipulia, persiljaa, oliiviöljyä ja vähän suolaa ja mustapippuria. Ja taisi siinä olla sitruunaakin. Hyvin yksinkertaista, mutta pari päivää marinoimalla tulee hyvää. Kikherneitä voi laittaa samaan liemeen.

Ruokalahjat ovat oikeastaan oiva keksintö. Niille on yleensä kaikilla käyttöä, eivätkä jää nurkkiin pyörimään. Vinkkejä on jo jaeltu blogeissa, lehdissä ja televisiossakin. Tässä Haarukan TOP 5.

1) Laventelikorput (kuvassa, joka on Strömsön kotisivuilta)
Jännittäviä laventeliherkkuja tehtiin Strömsössä marraskuun alussa. Kuivattua laventelia, tummaa suklaata, hasselpähkinää… Näitä teen varmasti. Jos laventeli epäilyttää, voi kokeilla samanhenkistä Voisilmäpelin suklaa-pistaasibiscottia.

2) Hunajapaahdettu pähkinäseos
Vegemisiä-blogin Nuoren Naisen juttu Kalevassa tarjoilee muitakin hyviä, tuoreita tuliaisvinkkejä. Voisin valmistaa pähkinöiden seuraksi vaikka meksikolaista kaakaojuomaa.

3) Piimäkakku piparimaustein
Perinteisemmän ystäville sopii Siskot kokkaa -blogin sovellus piimäkakusta. Joulun tuoksu seuraa kuulemma mukana! Ruokatieto puolestaan ehdottaa perinteistä maustekakkua, joka ei liene hullumpi sekään.

4) Erikoisglögi
Inspiraatiota voi etsiä vaikka Malitsulta (maistuisiko porkkanaglögi tai olutglögi?) tai aikaisemmasta glögi-postauksestani, johon sain monta hyvää kommenttia.

5) Luksus-suola
Ystävän kanssa himoitsimme ison kaupan suolaosastolla ihania purkkeja, jotka sisälsivät mitä erilaisempia variantteja suolasta. Sormisuolaa, vuorisuolaa, suolankukkaa, merisuolaa… Käyttökelpoista luksusruokatuotetta voisin itse toivoa joulupukilta!

Ruokaisten lahjojen ohella mietin, millä suolaisella herkulla kantaisin korteni kekoon joulupöytään. Jotain jouluista ja vaikkapa kalapitoista… Vinkkejä, anyone?

P.S. Hauska juttu: Taito-lehti kutsuu luomaan kansallispukuaiheisia leivonnaisia. Katso Turun Sanomien uutinen tästä!

6 kommenttia:

  1. Hei kiitos kilpailuvinkistä! Tuohon pitää ehdottomasti osallistua. Erilaisia maustesuolojahan voi tehdä myös itse, siinä myös mahdollinen lahjavinkki! The Conscious Kitchen - blogissa oli tästä mielenkiintoista tekstiä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos itsellesi vinkistä, nuo The Conscious Kitchenin suolat (ja sokerit!) kuulostaa aivan mainioilta. Ehkäpä niitä pukinkonttiin kaupan suolan sijasta!

    VastaaPoista
  3. Kyllä ruokalahjoja on kiva saada. Erityisesti sellaisia, jotka eivät heti säilytyksestä säikähdä.Taatelikakku ja hedelmäkakku on aina toivottu lahja. Se jää itseltä tekemättä ja kuitenkin maistuu pitkään. Suklaata kevyempää syötävää...
    t. Annikki

    VastaaPoista
  4. Herkullisen herkullisia linkkejä olit laitellut. Oioioi...
    Minä olen muutamana jouluna tehnyt näitä Hapankorppu-lohirullia:

    http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=3094&rname=hapankorppu-lohirullat

    Tykkään hapankorpuista ja juuri tuo tuorejuusto mitä tässä ohjeessa on, maistuu mukavasti yrttiselle. Varmaan kävisi mikä vaan juusto. Pikkuisen tarvitsee sorminäppäryyttä käärittäessä, mutta lopputulos on mukava kun hapankorppu onkin rullalla ^^. Kannattaa pakastaa, jäätyneenä helpompi siivuttaa ja sulaa kuitenkin nopeasti.

    VastaaPoista
  5. Laventelikorput kuulostavat ihanilta. Kovin italiahenkisiä - varmaan olisivat ihania teen tai makean jälkiruokaviinin kanssa... :) Pitää varmaan kokeilla - jos vaan ehdin!

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommenteista! Tein kuin teinkin laventelikorppuja, ja ne olivat minusta aivan mainioita teen kanssa, kuten Nelle arvelitkin.

    Lahjapusseihin päätyi lopulta suolan sijasta vaniljasokeria: raakaruokosokerin sekaan parin vanijatangon siemenet ja itse tangot lopulta myös, purkki Ikeasta ja se on siinä. Väittävät, että on oikein hyvää!

    VastaaPoista