keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Tarjolla ilmainen lounas ja leffa – kiinnostaako?

Kouluruoasta puhutaan taas, ainakin netissä. Espoolaisessa Järvenperän koulussa vanhempainyhdistys on päättänyt tehdä jotain sille, että oppilaista jopa puolet jättää kouluruoan kokonaan väliin. Maanantaina Elastinen ja Maria Jungner kävivät koulussa puhumassa koululounaan tärkeydestä. Tilaisuutta varten kasiluokkalaiset olivat kuvanneet koululaisten ruokalautasia: monelta niistä puuttui vallan salaatti, perunoita oli tyypillisesti yksi ja kastiketta saattoi olla pieni lusikallinen.

Vanhempainyhdistys on tarttunut asiaan myös järjestämällä kaksi viikkoa kestävän kilpailun, jossa koululounaan syöneet saavat ateriapassiinsa leiman palauttaessaan tarjottimen. Se luokka, joka on eniten käynyt kouluruokailussa kahden viikon aikana, saa palkinnoksi elokuvalippuja. Sre:n Syödään yhdessä -Facebook-sivulla ja muutamilla muillakin foorumeilla on käyty keskustelua siitä, onko oikein palkita lapsia syömisestä. Jotkut ovat ihmetelleet, eikö syömisen pitäisi olla palkinto itsessään?

Tietenkin pitäisi. Silti minusta on tärkeää se, että kouluruokailun epäsuosio huomataan, siihen tartutaan ja sen maineen kohentamiseksi tehdään jotain – tässä tapauksessa aika rohkeaakin. Jo se, että kasiluokkalaiset saivat tehtäväkseen kuvata kavereidensa ruokalautasia, on varmasti avannut silmiä. On hyvä, että Järvenperässä on myös selvitetty, mistä tässä kouluruokailun epäsuosiossa oppilaiden mielestä on kyse: ruokaa moititaan pahaksi, mutta moni ei käy syömässä "koska kaveritkaan eivät käy". Kannattaa käydä lukemassa aiheesta tarkemmin Kemikaalikimarassa (myös tämä postaus), jossa on myös käyty kiinnostavaa keskustelua.

Uskoisin, että kilpailu motivoi aika monia koululaisia. Yksittäisenä asiana koululounastamisen palkitseminen elokuvalipuilla toki välittäisi ehkä vähän kummallisen viestin. Järvenperässä se ei kuitenkaan ole ainoa keino, vaan ongelmaan tartutaan myös muuten. Minusta on hyvä, että vanhempainyhdistys käyttää niitä keinoja, joita se helposti voi käyttää. Kouluruoan määrärahojen lisääminen olisi paljon hitaampi prosessi eikä vastaisi tämänhetkiseen ongelmaan.

Toivon, että Järvenperän koululaiset kertovat kampanjan aikana myös mielipiteensä siitä, miten kouluruokailu houkuttelisi heitä paremmin. Sellainen tieto olisi kullanarvoista muitakin kouluja ajatellen. Minä – vaikka en olekaan koululainen – toivoisin kovasti, että ruokaloiden sijaan puhuttaisiin ravintoloista, joille koululaiset voisivat itse keksiä nimen. "Tuutsä Pihvipaikkaan syömään" kuulostaisi ainakin minusta huomattavasti houkuttelevammalta kuin "tuutsä ruokalaan syömään". Tuttavapiirin koululaisia voi pyytää kertomaan mielipiteensä kouluruokailun parantamisesta vaikka Syödään yhdessä -Facebook-sivulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti