perjantai 19. maaliskuuta 2010

Paras välipala

Limsasta on puhuttu tällä viikolla Suomessa enemmän kuin pitkään aikaan, kun Pepsi kertoi vetävänsä sokerilliset juomansa pois kouluista. Suomessa asia on ollut iso uutinen, koska päätöksen suurvaikuttaja on ollut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska.

Eilen muistutettiin, että puolet yläkouluista myy edelleen karkkia tai limsaa, ja että Sydänliiton puheenjohtaja Matti Uusitupa toivoo makeiden tuotteiden myynnin lopettamista kouluissa tykkänään. Moni totesi sitten keskustelupalstoilla lakonisesti, että lapset kyllä löytävät limsansa muutenkin.

Se voi olla totta, mutta kyllä myös tarjonta määrittelee kysyntää. Muistan itse yläkoulusta pitkät päivät, väsymyksen ja verensokerin laskun. Koska tuntien välissä oli kiire, helpointa oli ostaa berliininmunkki, joka oli kanttiinissa tyrkyllä (onneksi edes se!). Muuta järkevää ja helposti syötävää ei ollut tarjolla. Jos munkkien sijaan olisi tarjottu sämpylää, olisin ostanut sitä enkä rynnännyt läheisen kaupan munkkihyllylle.

Mikä siis lopulta olisi se hyvä ja herkullinen välipala, jota kaikkien, koulujenkin, kannattaisi suosia? Luulen, että blogeissa pyörivällä porukalla on paljon salatietoa herkullisista ja helpoista syötävistä, jotka eivät ole karkkia tai limsaa nähneetkään. Haastan siis sinut: kerro, mikä on suosikkivälipalasi! Mitä syöt mieluiten, kun äkkinälkä yllättää tai mitä pidät kaupungilla mukana?

Haarukan top 3:

1. Bulgarian jugurtti, jonka päällä on juoksevaa hunajaa, toimii aina.  Vaihtoehtoisesti kaverina voi olla banaania.

2. Mustikka-banaanismoothieta olen ylistänyt ennenkin. Laitan siihen maitoa ja maustamatonta jugurttia.

3. Ostin joitakin viikkoja sitten ekokaupasta hamppupatukan. Kuulostaa hirveältä, mutta oli tosi hyvää. En tutkinut terveellisyyttä, mutta oletan, että voittaisi kyllä vertailussa suklaan ja munkit. Ainakaan ei sisältänyt valkoista sokeria.

Edit 22.3.10: Käykääpä katsomassa myös video täällä. Siinä aiheesta puhuvat (myös) ihan oikeat koululaiset!

8 kommenttia:

 1. Hmmm, mielenkiintoista pohdittavaa! Jos välipalan pitää olla sekä helposti kuljetettava että helposti syötävä, niin ykkösvaihtoehdoiksi nousevat 1. banaani, 2. välipalakeksi (mitä niitä on, kaura-hunaja, kaura-puolukka yms.), 3. juotava jogurtti (kätevämpi kuin perinteinen mutta ei yhtä herkullinen).

  Jos välipalan voi rauhassa tehdä ja nautiskella kotona, niin siinä tapauksessa 1. kerrosruisleipä (esim. Reissumies, johon laitetaan väliin juustoa, leikkelettä ja vihanneksia), 2. smoothie (mieluusti banaania ja mustaherukkaa), 3. hedelmäsalaatti.

  VastaaPoista
 2. Banaani olisi hyvä vaihtoehto, pidänkin siitä, mutta olen sille myös allerginen. Käytännössä käyn syömässä sämpylän tai syön sushia (sitä saa mukavasti haluamissaan annoskoissa (2-*).

  Kotona on tällä hetkellä paahtoleipävaihe: täysjyväleipää, oivariinia, juustoa ja leikkelettä.

  Kasvikset jäävät varsinaisten ruokailujen yhteyteen.

  VastaaPoista
 3. Mulle on käynyt jostain syystä viime aikoina melko usein niin, että lähden kamalalla kiireellä kotoa treeneihin. Matkalta ostan sitten banaanin, koska sen voi syödä kävellessä ja se mahassa voi tanssia tai jumpata. Lisäksi syön välillä noita juotavia jogurtteja, ja junamatkalle ostin juuri evääksi kuivattuja aprikooseja. Laukusta löytyi myös valmiiksi jo sellainen pähkinäsekoitus, jossa oli myös kuivattuja hedelmiä.

  Kotona ihanin on ruisleipä tai banaanirahkasmoothie.

  VastaaPoista
 4. Olen samoilla linjoilla muiden kanssa että hedelmiä peliin! Itselläni on AINA laukussa omena tai banaani. Myös pussipuurot ovat käteviä, jos vain on kuumaa vettä saatavilla.
  Suosin myös pilttejä koska ovat kätevän kokoisia ja myös hyvän makuisia eikä ainakaan löydy lisäaineita tai liikaa sokeria kuten esim useissa jugurteissa.
  Eikä oman eväs ruisleivän tekeminen kotona ole vaikeaa. Väliin vaan vihreetä ja punaista ja kaikkea muuta rouskutettavaa.
  Kouluille suosittelisin valikoimaa sämpylöitä ja hedelmiä, niillä koululainen tiellä pysyy.

  VastaaPoista
 5. Kissaemo: Hyviä ideoita. Mä en ole lainkaan harrastanut noita välipalapatukoita. Pitää kokeilla!

  Ari: Sushia, joo! Mutta sitä voi olla nihkeä tehdä valmiiksi kotona ja kantaa sitten monta tuntia laukussa... Jos sattuu olemaan sushibaari matkan varrella, mainio idea! (ja niin, voishan koulussakin joskus olla sushibaari: "tee itsellesi välipalasushi".

  Ilona: Kuivatut hedelmät on muuten hyvä. Mä olen harrastanut taateleita viime aikoina. Tietenkään ihan älyttömän ruokaisia ne eivät ole... Koulussa vois kanssa olla jonain päivänä pirtelöpaari.

  VastaaPoista
 6. Nenna: Pussipuurot on kans aika hyvä juttu. En tiedä putoaisivatko koululaisille... Ja nyt kun otit piltit esille: oikeastaan ihmettelen, miksei niistä ole tehty aikuisten välipalaversioita. Tykkäisin, että olisivat vähän isompia ja esim. pahvisessa törpössä. Lisäksi tiedän, että moni ei osta niitä itselleen ihan vain siksi, että pitävät niitä (vain) vauvanruokana. Ihmekös tuo.

  VastaaPoista
 7. Paras välipala kautta aikojen on karjalanpiirakka tai sitten ruisleipä, jossa päällä on maksamakkaraa ja tomaattia.
  Näin on.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi: Hyvä suomalainen meno sulla!

  VastaaPoista